keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Ior Bock – viimeinen pukki

Mystikko ja pakanahenkinen eksentrikko Ior Bock kuoli lokakuussa 2010. Vuotta aiemmin olin hankkinut Ior Bockin kirjan "Bockin perheen saaga". Olisin halunnut tavata Ior Bockin henkilökohtaisesti, mutta kohtalo puuttui peliin. Mutta kuka on Ior Bock? Vastaus riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy.

Ior Bock kertoi saaneensa alkunsa siitä, kun 81-vuotias Knut Victor Boxtröm teki tyttärensä raskaaksi sukulinjaansa jatkaakseen, sillä Knutin ainoa poika oli kuollut sisällissodassa 1918. Syntymänimeltään Bror Holger Bertil Svedlin otti nimen Ior Bock käyttöön vuonna 1984, jolloin Iorin äiti Rhea kuoli ja jolloin hän alkoi kertoa Bockin perheen saagaa.

Toimittaja Magnus Londen väittää, että todellisuudessa Holger-poika syntyi tuntemattomalle porvoolaiselle puutarhurille todennäköisesti espanjalaisen miehen siittämänä. Aviopari Bror Svedlin ja Rhea Boxström-Svedlin adoptoivat ja kasvattivat Holgerin. Ior väitti tämän olleen peitetarina, jonka tarkoituksena oli salata insesti.

Bockin perheen saaga on Ior Bockin vuodesta 1984 suullisesti esittämä tarinakokoelma, joka julkaistiin kirjana vuonna 1996. "Bockin perheellä" tarkoitetaan Boxströmin sukua, jonka alkuperäinen sukunimi saagan mukaan oli Bock. Iorin mukaan saagaa on vuosituhansien ajan välitetty Bockin suvussa suullisesti sukupolvelta toiselle.

Saaga käsittelee suomalaista mytologiaa ja kertoo esihistoriallisesta, pakana-ajan Suomesta. Saagan alussa käsitellään sanojen ja äänteiden alkuperää sekä äänteisiin ja sanoihin kätkeytyvää tietoa. Esimerkiksi sanojen perkele, perhe ja perjantai ensimmäinen tavu Per tarkoittaa Ukkoa, kantaisää. Saagan mukaan jokainen ihminen on tämän kantaisän jälkeläinen, johon viittaa englannin kielen sana person (Per-son).

Saagan mukaan Suomessa on esihistoriallisia kätköjä, joihin tärkeimmät taide-esineet, arvomerkit ja pakana-ajan symbolit kätkettiin, kun kristinusko saapui Suomeen. Yksi tällainen, niin sanottu Lemminkäisen temppeli, sijaitsee saagan mukaan Sipoon Gumbostrandissa. Temppeliä yritettiin avata 1990-luvun vaihteessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti