keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Nouseeko Lukko?

Olen seurannut jääkiekon SM-liigaa kaksikymmentä kautta Rauman Lukkoa kannattaen. Tämän kauden Lukko on aloittanut viidellä peräkkäisellä tappiolla, jota ei ole viimeisen kahdenkymmenen kauden aikana tapahtunut kertaakaan.

Jääkiekkolehti ennusti Lukkoa runkosarjassa sijoille 4-6. Viime kaudella ennuste oli sama, mutta suoran pudotuspelipaikan sijasta Lukko taisteli pääsystä ns. Villi kortti -kierrokselle ja oli lopulta runkosarjan yhdeksäs. Jo varhain puhuttiin "välikaudesta" ja odoteltiin, että Risto Dufva aloittaa Lukon päävalmentajana tällä kaudella.

Dufva on ansioitunut valmentaja. Hän nosti menestymättömyyteen tottuneen JYP:in kahdessa vuodessa Suomen mestariksi ja vei joukkueen kolmesti peräkkäin runkosarjan voittoon. Kun tällaisen poppamiehen lisäksi Lukko sai maalin suulle maailmanmestari Petri Vehanen, joka kauden 2009-2010 alussa torjui Lukolle 14 voittoa putkeen, oli odotukset kuluvan kauden alla korkealla. Toisin on käynyt: liigan kolmanneksi suurimmalla pelaajabudjetilla operoiva Lukko on sarjan jumbona. Hupaisinta on, että SaiPan pelaajapalkat ovat vain reilu puolet Lukon vastaavista, mutta lappeenrantalaiset porskuttavat sarjan kärjessä.

Lukon joukkue on tiettävästi rakennettu Dufvan toivomusten mukaan. Kuitenkin silminnäkijähavainnot kertovat, että Lukon peli on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin organisoitua. Jo ennen kauden alkua oli tiedossa, että Lukolla ei ole liiaksi maalintekijöitä. Uusi hankinta Justin Avezedo on ollut täysin hampaaton ja Lauri Tukosen pelikunto on täysi arvoitus. Kakkoskentän sentteri Juhani Jasu soveltuisi paremmin jarrukenttään kuin ns. tulosyksikköön. Kun tämän lisäksi Petri Vehanen ei ole pelannut tasollaan, näkyvät seuraukset sarjataulukossa.

Optimistisimmat raumalaiset sanovat, että Dufvan pelityylin sisäistäminen vie aikansa. Tietysti tosiasia on, että runkosarjaa on vielä 55 ottelua jäljellä ja tärkeimmät pelit pelataan vasta keväällä. Viime kaudella JYP voitti kauden seitsemästä ensimmäisestä pelistään ainoastaan yhden ja senkin jatkoajalla. JYP paransi otteitaan, sijoittui runkosarjassa neljänneksi ja voitti lopulta Suomen mestaruuden. Voisiko näin käydä myös Lukolle? Jääkiekossa kaikki on mahdollista, mutta todennäköisemmin Dufvan kaksivuotinen projekti saa päätöksensä, kun herra saa potkut viimeistään marraskuun alussa ja Lukko taistelee keväällä jälleen kymmenennestä sijasta.



2 kommenttia:

  1. Mihin sarjaan sun mielestäsi Slovenia kuuluu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4kiekon_1._divisioonan_maailmanmestaruuskilpailut_2012

      Poista